Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

TESTAREA COEFICIENTULUI DE INTELIGENTA

Auzim deseori parintii spunandu-i copilului “Esti un geniu!”, “Ce copil destept am!”

In alte situatii, vorbesc altor parinti,invatatorilor sau chiar psihologilor despre cat de istet este copilul: “Sa stiti ca e destept foc, e deasupra celorlalti ca inteligenta!”. Ei bine, psihologii au tot felul de teste prin care masoara coeficientul de inteligenta a copilului sau IQ-ul.

Vrei sa afli cat de inteligent este copilul tau? Oare ai un copil supradotat intelectual? Stiai ca acesti copii si cei cu intelect de geniu au un profil de personalitate aparte, iar dezvoltarea competentelor emotionale este foarte importanta pentru ca abilitatile lor extraordinare sa fie puse in valoare?

Pentru un copil cu intarziere in dezvoltare, cu retard intelectual sau cu boli/sindroame neurologice si genetice, IQ-ul este doar o parte din testarile la care un asemenea copil este supus.

Vrei sa afli cat de inteligent este copilul tau?

Oare ai un copil supradotat intelectual? Stiai ca acesti copii si cei cu intelectde geniu au un profil de personalitate aparte, iar dezvoltarea competentelor emotionale este foarte importanta pentru ca abilitatile lor extraordinare sa fie puse in valoare?

Pentru un copil cu intarziere in dezvoltare, cu retard intelectual sau cu boli/sindroame neurologice si genetice, IQ-ul este doar o parte din testarile la care un asemenea copil este supus.

 1. De ce este util sa evaluam IQ-ul copilului cu nevoi speciale?
  1. Pentru a obtine un certificat de incadrare in grad de handicap.
   Printre documentele solicitate de comisiile de evaluare din cadrul Directiilor Judetene de Protectia Copilului se regaseste si raportul psihologic care trebuie sa contina IQ-ul copilului.
 2. Ajuta la diagnosticarea corespunzatoare a copilului.
  1. De pilda, in situatia in care copilul merge la scoala si nu a invatat inca sa scrie si sa citeasca, el este suspect de dislexie/disgrafie. Daca are un IQ mediu sau peste medie, acest diagnostic se va confirma. Daca IQ-ul sau indica abilitati sub medie, respectiv retard mental, inseamna ca dificultatile de scris-citit se datoreaza retardului. In mod similar, se aplica acelasi rationament si pentru alte tulburari.
 3. Este un indicator al prognosticului, al evolutiei copilului.
  1. De regula, copiii cu diferite boli/tulburari care nu au retard mental (masurat prin intermediul IQ-ului) au o probabilitate mai mare de a deveni adulti independenti. Spre exemplu, daca avem un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist si fara retard mental asociat, ne putem astepta ca el sa faca progrese mai ample comparativ cu un copil cu autism asociat cu retard mental.
 4. Este un indicator al eficacitatii interventiilor psihologice pe care le face copilul.
  1. Periodic, specialistii care fac interventie psihologica la copil (interventie timpurie, psihopedagogica, terapie comportamentala aplicata, stimulare cognitiva etc.) revizuiesc obiectivele de terapie si masoara inclusiv abilitatile cognitive/intelectuale pe care copilul le-a dobandit pe parcurs. Daca un copil face progrese ample in urma terapiei, acest lucru se va reflecta si in coeficientul de dezvoltare (la prescolari) si in cel de inteligenta (la scolari).

Moduri de testare

La centrul Asociatiei Covorasul Fermecat, poti testa IQ-ul copilului tau. Psihologul nostru iti pune la dispozitie doua variante de testare, valabile pentru copiii cu varsta intre 6 si 16 ani:

 • Testarea scurta (dureaza aproximativ o ora) care se realizeaza cu testul Matricile Progresive Raven. Aceasta proba este una perceptiva, neverbala si masoara inteligenta generala.
 • Testarea extinsa (dureaza intre 90 si 120 de minute) care se realizeaza cu testul WISC-IV. Acest test cuprinde mai multe probe,  in urma carora aflam un coeficient de inteligenta general, care are la baza 4 indicatori: intelegerea verbala, rationamentul perceptiv, memoria de lucru si viteza de procesare a informatiei.

PROGRAMARI

Esti la un click distanta sa schimbi un destin