Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

LOGOPEDIA

Este o disciplina a stiintelor psihopedagogice care se ocupa cu studierea si dezvoltarea limbajului, cu prevenirea si corectarea tulburarilor acestuia.

Etimologic termenul de logopedie provine din grecescul “logos” care semnifica cuvant si “paideia” care se traduce prin educatie.

Obiectul logopediei este reprezentat de cercetarea tulburarilor de limbaj, a deviatiilor de la limbaj ce ingreuneaza vorbirea, depistarea si corectarea lor, dar si prevenirea.

Orice parinte isi doreste un copil cu o buna incredere in el, un copil capabil sa inteleaga si sa comunice adecvat acasa, la scoala, in comunitate. Ca orice abilitate si vorbirea corecta, clara, asertiva se invata. Se invata natural de la parinti, gradinita, scoala, bunici, prieteni etc. Si uneori cu ajutorul unui logoped. Rolul logopedului in achizitia si dezvoltarea limbajului este esential cand avem de-a face cu diverse tulburari de pronuntie, intarziere in dezvoltarea limbajului, dislexie, disgrafie, diverse sindroame neurologice.

Ce tulburari de limbaj rezolva terapia logopedica?

Sunt multe cazurile in care un parinte apeleaza la ajutorul unui logoped: de la tulburari de pronuntie (nu spune anumite sunete, le omite sau le inlocuieste), nu vorbeste ca ceilalti copii de varsta lui, nu poate citi sau scrie, se balbaie, este ecolalic pana la exersarea dictiei(ca forma de rafinare a vorbirii). Totodata logopedul este si un membru al echipei terapeutice pentru acei copii cu diagnostic complex ca tulburare din spectrul autist, retard mintal, diferite sindroame genetice(Down, Williams etc)

Tulburarile de limbaj se clasifica(dupa E. Verza) in:
– Tulburari de pronuntie sau articulatie(dislalii, dizartri, rinolalii)
– Tulburari de ritm si fluent vorbirii(balbaiala, logonevroza,tumultus sermonis etc)
– Tulburari de voce(disfonie, afonie, fonastenie)
– Tulburari in plan lexico-grafic(dislexie, disgrafie)
– Tulburari polimorfe(afazie, alalie)
– Tulburari de dezvoltarea limbajului
– Tulburari de limbaj bazate pe disfunctii psihice(dislogii, bradifazii, ecolalii)

Logopedia este procesul terapeutic pe care logopedul il desfasoara in vederea corectarii tulburarilor de limbaj si stimularea comunicarii copilului.

De la ce varsta e recomandata terapia logopedica?

De sprijinul unui logoped poate beneficia orice copil incepand cu varsta de 2 ani. Frecventa intalnirilor, durata, planul de lucru se stabilesc dupa o evaluare. Evaluarea consta in aplicarea unor probe specifice(diferite in functie de copil si dificultatea semnalata de parinte), observatia directa, anamneza realizata impreuna cu parintele. Este importanta prezenta parintelui in momentul evaluarii asa cum este importanta implicarea sa in realizarea exercitiilor, exersarea pronuntiei corecte in fiecare moment al comunicarii in afara cabinetului. 

In ce consta exact terapia logopedica?

Procesul efectiv se desfasoara sub forma unui joc, totul fiind amuzant si relaxant pentru copil urmarind in acelasi timp si modelarea personalitatii acestuia, exersarea vorbirii, dezvoltarea capacitatii de a intelege comunicarea si a raspunde adecvat.

Cine sunt logopezii nostri?

Georgiana Ungureanu

Georgiana Ungureanu

Logoped

Competente profesionale:

  • Evaluarea complexa a limbajului copiilor.
  • Realizarea unui raport al evaluarii.
  • Prezentarea concluziilor parintilor.
  • Intocmirea unui plan de lucru.
  • Terapia tulburarilor de limbaj.
  • Intocmirea unui raport final pentru parinti si cadrele didactice.

Vezi CV-ul complet

Ultimele articole despre Logopedie

1501, 2018

Auzul fonematic

By |15 ian. 2018|Tags: , , |0 Comments

Auzul fonematic este caracteristica auzului fizic prin care sunetele vorbirii sunt diferențiate între ele; Chiar dacă auzul fizic nu este afectat este posibil ca auzul fonematic al copilului să prezinte turburări. Discriminarea auditivă este puntea de legătură dintre ceea ce auzim şi ceea ce reproducem. Când copilul începe să vorbească începe să imite sunetele pe care le aude (gângurit, onomatopee, [...]

2605, 2017

Copilul nu vorbeste cu toti membri familiei. Sa fie asta o problema?(mutism electiv)

By |26 mai 2017|Tags: , , |0 Comments

Unii copii manifesta un refuz partial sau total de a comunica cu anumite persoane, chiar din propria familie. Este un raspuns la factori ce determina un blocaj emotional. Se manifesta, de obicei, prin refuzul copilului de vorbi, de a comunica. Poate fi de scurta durata sau de lunga durata(in functie de cauza). Mutismul electiv este situational(cand copilul nu vorbeste in [...]

905, 2017

La ce varsta ar trebui sa pronunte corect toate sunetele?

By |9 mai 2017|Tags: , , |0 Comments

  Nu exista o varsta exacta la care copilul trebuie sa pronunte corect toate sunetele. Depinde de la copil la copil. Insa exista, evident, un reper. Si acesta este varsta de 5 ani. In jurul acestei varste un copil ar trebui sa pronunte corect sunetele limbii romane. Daca un copil prezinta clar niste dificultati de pronuntie sau comunicare, un parinte [...]

Incarca mai multe articole

PROGRAMARI

Esti la un click distanta sa schimbi un destin