Stimularea contactului  vizual este una dintre cele mai mari provocări, atât pentru terapeut, cât și pentru părinte. Acesta joacă un rol important în comunicarea dintre două persoane, fiind o abilitate socială foarte importantă.

Când oamenii comunică, stau față în față și acest lucru implică ca aceștia să se privească, să aibă contact vizual și apoi să vorbească.

Pentru a încuraja contactul vizual, este bine să ne poziționăm cu fața la copil, să nu fie prea departe de cea a copilului. Poziționându-ne astfel, va fi mai facil și pentru el să   înțeleagă ideea de direcționare a ochilor, a gesturilor, a acțiunilor și a vocii către noi și nu în afara spațiului de atenție.

Activități pentru stimularea contactului vizual

Dacă copilul se întoarce, în special după voce, acest avantaj trebuie folosit prin schimbarea tonalității și a intensității , prin intermediul onomatopeelor, prin diverse sunete sau chiar prin cântat;

-Exagerați orice mimică  și emoție (cum ar fi bucuria, tristețea, uimirea,etc) sau ,,schimonosiți-vă ”fața.

-Puneți-vă pe frunte stickere pe care, copilul, să le dezlipească sau să le lipească;

-Atrageți atenția asupra buzelor prin fluierat, plescăit sau colorați-le.

– Să umărească cu privirea diferite jucării pentru care prezintă interes;

-Folosiți baloanele sau  bulele de săpun.

-Folosiți jucăriile muzicale/zgomotoase cum ar fi clopoțelul, fluierul sau maracasul;

-Stimulați contactul vizual prin așezarea unei păpuși sau a unei marionete între fața dumneavoastră și a lui;

-Acoperiți-vă fața cu o eșarfă și apoi încurajați copilul să o îndepărteze;

-Plimbați o lumină  pe fața dumneavoastră;

-Acoperiți-vă fața cu  mâna și făceți,,cucu bau”;

-Încadrați-vă fața într-un contur viu colorat;

-Folosiți măști ,  ochelari de soare,  pălării , coronițe cu urechiușe de animale  sau  bentițe luminoase sau florescentă/reflectorizantă.

-Pictați-vă fața cu diferite culori sau fețe de animale, personaje, etc.

-Jucați-vă cu palmele sau cu degetele;

-Oferiți-i mâncarea sau băutura dorită  după ce acesta a avut contact vizual (încurajați-l să o urmărească cu privirea și apoi  așezați-o în zona frunții).

-Când desfășurați diverse activități împreună, poziționați fiecare piesă sau jucărie în drepul frunții dumneavoastră și i-o înmânați doar dacă acesta are contact vizual. (ex:potrivirea formelor în găletușă,  incastre, puzzle,etc)

Fiecare copil reacționează diferit  la stimuli diferiți , de aceea recomand să-l observați  și să-l expuneți la o multitudine de stimuli și  astfel veți putea descoperi multe alte jocuri sau modalități de a-i stimula contactul vizual și atenția.