Terapia copiilor cu  nevoi speciale poate fi văzută ca și un stil de viață, de care depinde zi de zi progresul acestora, de aceea implicarea familiei este esențială.

Membrii familiei sunt cei care  petrec cel mai mult timp cu copilul, îl cunosc cel mai bine  și mai ales, sunt cei mai afectați de problemele  cu care  acesta  se confruntă.

Care este rolul  familiei în cadrul terapiei?

Implicarea directă a părintelui sau a membrilor familiei  în cadrul terapiei este esențială, mai ales în ceea ce privește consecvența aplicării  planurilor  de intervenție ,dar și a managementului comportamentelor disruptive. Până la urmă, părintele este cel care  face terapia directă cu copilul și de asemenea, facilitează generalizarea  abilităților dobândite  din cadrul terapiei  în mediul natural de viață al copilului.

Ce activități poate  desfășura familia împreună cu copilul?

În afara timpului alocat programelor  mai structurate și intensive, copilul,petrece timpul liber cu membrii familiei ,care, poate fi mai plăcut și  presărat cu activități ludice  și productive.

Aceste activități  se pot desfășura fie acasă, în parc,la cumpărături  și pot contribui la dezvoltarea autonomiei și a abilităților sociale:

activități gospodărești( să contribuie la spălatul veselei, la pregătrirea mesei,la aranjatul hainelor, etc.);

activități pentru dezvoltarea autonomiei ( îmbrăcatul/dezbrăcatul, autohrănirea,spălatul mâinilor sau dinților, folosirea toaletei);

activități ludice:jocuri de intercțiune:cucu-bau, cireșica are mere, ursul doarme și visează, cântece și dansuri, joc cu mingea și mașina;

-board game-uri sau jocuri la care copilul își așteaptă rândul și învață reguli;

-jocuri de  construcție cu lego și cuburi;

– jocuri de puzzle și incastre;

-jocuri simbolice sau jocuri de rol: de-a doctorul, de-a cumpărăturile, de-a bucătarul.etc;

-lectură de povești sau joc de rol  cu marionete.

În limita timpului disponibil,ca și terapeut , recomand participarea frecventă și activă  a membrilor  familiei la ședințele de terapie, mai ales în cazul în care prezența  acestora nu interferează negativ  cu planul de intervenție , sau cu relația dintre copil și terapeut. În acest mod ,părintele,devine membru activ al echipei de terapie .