Motricitatea fina se refera la acele abilitati care implica uzul fin al musculaturii care controleaza mana, degetele. Cu aceste abilitati bine dezvoltate, un copil este capabil sa indeplineasca sarcini importante precum hranitul, inchisul hainelor, manipularea obiectelor mici, scrisul, etc.

Aceste abilitati se pot dezvolta, gradual, prin experienta si prin expunerea celor mici la diverse jucarii, material sau chiar hrana.

   De ce este importanta dezvoltarea motricitatii fine?

Mainile noastre, inca de cand suntem copii, au nevoie sa isi dezvolte dexteritatea si puterea. Ca parinti sau ca terapeuti, ii putem ajuta pe micuti in acest proces prin incurajarea acestora in jocuri, in explorarea si in interactiunea cu anumiti itemi. Jucariile, hainele, foarfecele, plastilina sunt doar cateva exemple de stimulari tactile care favorizeaza dezvoltarea motricitatii fine. Mai mult, chiar si exersarea unor activitati casnice potrivite varstei in bucatarie reprezinta modalitati importante  pentru dezvoltarea acestor abilitati.

Ce activitati putem realiza cu cei mici?

  1. Manipularea mancarii cu degetele – alegerea mancarii cu degetele il vor ajuta pe micut sa realizeze pensa digitala (unirea degetului mare cu degetul aratator);
  2. Manipularea jucariilor/obiectelor de dimensiuni mici – micutii pot fi incurajati sa se joace cu margele (sa snuruiasca, sa le sorteze pe culori, etc.), sa aranjeze cuburi, sa potriveasca puzzle, etc.
  3. Manipularea plastilinei – una dintre cele mai utilizate modalitati pentru a dezvolta puterea mainilor este joaca cu plastilina (sa apese cu degetele, sa creeze forme, sa puna in plastilina spaghetti, etc.)
  4. Pictura cu degetele
  5. Puzzle – puzzle-urile simple ii ajuta pe cei mici sa invete sa manipuleze obiectele prin intoarcere, potrivire, inversiune.
  6. Activitati ce vizeaza utilizarea ambelor maini – orice fel de activitate care il incurajeaza pe copil sa coordoneze ambele maini reprezinta o metoda extraordinara de dezvoltare a motricitatii (exemplu: formarea unui sarpe din plastilina, etc.)