De ce este important jocul simbolic?

           Prin intermediul jocului simbolic, copilul, învață să se joace independent, dar și cu un tovarăș de joacă. Acesta  poate fi un mod plăcut , dar și util, de a petrece timpul cu copilul dumneavoastră, dar și o modalitate prin care puteți să vă cunoașteți copilul mai bine.

Jocul simbolic ajută copiIi să-și dezvolte  abilitățile cognitive, deoarece  implică  scenarii de joc care apar din imaginația copilului și contribuie la dezvoltarea creativității acestuia. Abilitățile de joc imaginativ sunt strâns legate de abilitățile de limbaj, în urma activităților asociate jocului simbolic, copilul, învață să împărtășească experiența cu un partener de joacă și acest lucru facilitează dezvoltarea și utilizarea limbajului spontan.  Jocul simbolic reprezintă un pas important în dezvoltarea jocului, astfel ,copilul ,demonstrează fapul că și-a însușit anumite acțiuni, uitându-se la ceilalți și imitându-i.

 Activități care pot fi folosite în jocul simbolic

-Activitățile de autoîngrijire sunt excelente pentru a integra jocul (baia, masa,îmbrăcatul, folosirea toaletei sau spălatul pe dinți desfășurate pe animalul de pluș sau pe păpușa preferată).

-O vizită la cabinetul unui medic/stomatolog sau la frizer.În timpul jocului execută exact pașii din experiența trăită( folosirea unei truse medicale de jucărie,pentru a măsura temperatura unei păpuși sau pentru a-i face injecție, folosirea unei foarfece de jucărie pentru a simula  tunsul unei păpuși,etc). De-a bucătarul, copilul poate să-i dea păpușii legumele, fructele sau alimentele   pe care copilul le refuză. De-a cumpărăturile prin urmarea pașilor specifici acestei activtăți, de la alegerea produsului, până la plata acestuia.

-Manipularea păpușilor sau animalelor ca și cum ar fi vii( copilul le plimbă,le dă să mănânce,sau dansează). Animarea păpușilor sau a animalelor de jucărie îi ajută pe copii să înțeleagă faptul că păpușile sau alte animale neanimate nu pot acționa spontan, dar oamenii și viețuitoarele pot face asta  și vor înțelege diferența dintre obiectele animate și cele care nu sunt animate.

-Activitățile casnice pot fi folosite în jocul simbolic(păpușile copilului pot să ajute la aranjatul hainelor, la pregătirea mesei sau la menaj, exact cum o poate face copilul).

-În cadrul jocului simbolic , copilul, poate utiliza obiectele ca și cum ar fi alte obiecte decât sunt în realitate(folosirea unui cub ca substitut simbolic al săpunului, o bucată de hârtie ca pătură pentru păpușă,o cutie de pantofi foate fi folosită ca și pat,etc.).

-Activități în care sunt folosite obiecte imaginare prin pantomimă și gesturi (legănatul bebelușului,mersul cu o mașină imaginară,etc).

Jocul simbolic îl va ajuta pe copil să înțeleagă mai bine experiențele din viața reală, astfel ,experiențele dificile sau pentru care prezină anumite termeri ( mersul la doctor/stomatolog, la tuns,activitățile de legate de autonomie: îmbrăcat,folosirea toaletei,etc ), mai ușoare ,pe măsură ce copilul le va pune în practică în etapele jocului. De asemenea, poate face parte din obiectivele care au ca și scop familiarizarea sau dobândirea comportamentelor sau  a abilităților  necesare pentru  experiențele cotidiene. Prin joc, copilul își manifestă primele acțiuni de independență sau autonomie, dar reprezintă și o modalitate distractivă  prin care pot descoperi lumea.

 

Bibliografie: Kids Fun and Games www.kids-fun-and-games.com/index.html