Cu toate că nu vorbește, copilul dumneavoastră folosește vocea pentru a comunica?  Copilul scoate multe sunete? Acesta poate să imite orice sunet simplu, onomatopeele ,cum ar fi sunetele de animale sau ale mașinii în timp ce se joacă? Toate acestea sunt un preambul sau drumul spre vorbire și pașii spre dezvoltarea limbajului expresiv.

 

Ce puteti face pentru a-i dezvolta copilului  limbajul expresiv ?

 

Dezvoltarea vocabularului de sunete ale copilului

O modalitate eficentă pe care o puteți folosi este aceea de a răspunde la sunetele emise de copil ca și cum acestea ar fi cuvinte. De exemplu , imitați suntelele pe care le spune ,mergeți la el chiar și atunci când vocalizează singur și repetați ceeea ce spune copilul.

 

Dezvoltați jocuri vocale cu sunetele emise de copil  

Folosiți o activitate zilnică sau preferată  ca și opurtunitate de-a emite sunete pe care copilul le face în mod obișnuit. Realizați cu copilul o miniconversație, ca un joc, emițând sunete unul către celălalt, așteptați ca el să răspundă  și apoi răspundeț-i înapoi cu același sunet sau cu unul diferit.

 

   Măriți numărul de oportunități  ale copilului de a asculta și de-a răspunde la sunetele  produse de ceilalți

    Emiteți sunete de animale, de mașini, de telefon , în timp ce vă jucați. Faceți zgomote cu gura, limba și obrajii, atunci când interacționați cu el (folosiți jucării, emiteți sunete hazlii, cum ar fi plescăitul limbii, în jocuri, la masă,la joacă,  cântece , cum ar fi Cucu –bau,  Dacă vesel se trăiește, jocuri cu baloanele ,etc). Dacă îi place ,repetați , faceți o pauză și așteptați să vă imite și observați reacția copilului la sunete.

 

Vorbiți-i copilului într-un mod care să-i stimuleze dezvoltarea limbajului

Vorbiți cu copilul în timpul activităților comune: când vă jucați, când pregătiți cina. Numiți obiectele și acțiunile , descrieți în cuvinte simple ceea ce vede, ce face și simte. Cel mai ușor este să vorbești despre ceea ce își dorește, stimulând cererile.

 

Folosiți gesturile împreună cu suntetele

Următorul pas este să însoțească cuvintele de gesturi , pentru îmbogățirea  abilitățiilor nonverbale de comunicare. În timpul unui joc sau al altei interacțiuni, modelează gestul și cuvântul pe care vrei să le învețe copilul. Când copilul arată cu degetul, folosește  un sunet sau un cuvânt  care denumește  ceea ce vrea copilul, înainte să-i dai acel ceva. În timpul jocului sau altor activități, interacțiuni, când emiteți sunete sau cuvinte, adaugă câte un gest acelor sunete.

 

Concentrați-vă pe a construi încet, încet, vocabularul activ al copilului. Dacă copilul imită cu ușurință sunetele, nu vă grăbiți să-l stimulați cu propoziții și să-l încurajati să imite fiecare cuvânt, se poate întări ecolalia. În schimb, încurajati cuvintele emise de copil în activități spontane, cu sens, prin ajustarea celor folosite de  dumneavoastră  pe baza lungimii cuvintelor emise de către copil. Folosiți joaca în tot ceea ce faceți! Distrați-vă!