Cat de importanta este dezvoltarea autonomiei personale? Si cum putem sa invatam copilul sa se auto ingrijeasca?

 

Dezvoltarea autonomiei personale este un prim proces de desprindere a copilului fata de ajutorul si prezenta parintelui in activitatile de zi cu zi ale acestuia. Aceasta etapa vizeaza insusirea  unui set de deprinderi care sa il ajute pe micut sa se auto ingrijeasca si sa isi satisfaca nevoile bazale de hranire si igiena personala. Igiena personala cuprinde abilitatile de curatare a propriului corp, cat si capacitatea de a se imbraca si a se dezbraca singur.

Este foarte important ca aceasta etapa sa se faca gradual si copilul sa nu resimta o schimbare atat de brusca a mediului si a modului de manifestare a activitatilor autonome. Punctul de pornire este reprezentat atat  de indentificarea schemei corporale, cat si a obiectelelor din mediul inconjurator. Schema corporala se refera la recunoasterea si numirea partilor corpului personal, in cazul in care micutul a dobandit limbajul expresiv. In cazul in care copilul nu a reusit sa achizitioneze limbajul, ne vom limita doar la identificare.

Acest exercitiu se face in  fata unui oglinzi. Pentru inceput se numesc si se recunosc partile fetei  (gura, nas, ochi, urechi, sprancene), apoi se introduc rand pe rand fiecare parte a corpului (picior, mana, genuchi, umar, palma, degete). Activitatea se continua cu identificarea partilor corpului fara a se privi in oglinda. Acesta activitate necesita o perioada de timp variata, in functie de capacitatea de acumulare a informatiilor a fiecarui copilul in parte. Nu ar trebui sa ne speriem daca  micutul acumuleaza aceste informatii mai greu, trebuie sa continuam cu exercitiul care va da roade mai usor sau mai putin usor.

Dupa ce micutul a invatat atat schema corporala cat si identificarea obiectelor, acesta poate incepe prin spalarea mainilor si a dintisorilor. In prima faza il putem ajuta, incetul cu incetul vom minimaliza ajutorul pana acesta va disparea. Daca acesta se opune si nu isi doreste sa realizeze aceasta sarcina, putem transforma activitatea intr-un joc la baza caruia poate sta concurenta. Ne putem folosi de dorinta copilului de a castiga jocul si de a fi invingator.

Capacitatea de a se imbraca si a se dezbraca se va explora tot gradual. Vom oferi de asemnea pentru inceput un mic ajutor, apoi incetul cu incetul vom reduce promptul. Este foarte important ca activitatea sa continue pana cand micutul poate realiza sarcina singur.

Hranirea de asemena va incepe cu alimentele preferatele ale copilului care pot fi mancate cu manuta. Dupa ce acesta trece aceasta etapa, putem introduce folosirea linguritei sau a furculitei. Activitatea se va face incet, folosirea tacamului la inceput pentru o perioada mica de timp si apoi cresterea timpului de folosire a acestuia treptat. Trebuie sa avem in vedere si capacitatea de a sta in sarcina a copilului care interfereaza cu varsta. Toata aceasta activitate trebuie sa se desfasoare intr-un mediu cald si vesel, avand ca scop inlaturarea perceptiei copilului fata de greutatea sarcinii.

Putem concluziona ca autonomia personala este importanta atat pentru asigurarea bunasatarii personale a micutului, dar si a  parintelui, cat si o functionare eficienta in viata de zi cu zi a intregii familii. Si nu in ultimul rand, cheia succesului in activitati  este  reprezentata de rabdare, exercitiu si perseverenta!