Crizele reprezinta un element comun al copiilor diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist. Acestea, de cele mai multe ori, se produc atunci cand copilul este stresat, suparat, frustrat sau suprastimulat. Crizele pot fi periculoase pentru copii, ingrozitoare pentru parinti iar pentru cei din jur, din cauza faptului ca nu este o boala fizica, reprezinta doar niste acte de rebeliune ale unor copii rasfatati.

Din cauza acestor lucruri, este foarte important sa dezvoltam un plan eficient pentru a le putea face fata cat si pentru a minimaliza aparitia lor.

Cum se desfasoara criza?

De cele mai multe ori, comportamentele specifice acetor crize sunt:

– agresivitate fizica (lovit, muscat, ciupit, tras de par, aruncat cu obiecte, etc.)

– autoagresivitate (se lovesc, se lovesc cu capul de pereti, mobila, etc.)

– tipa, plang, isi tin respiratia, etc.

Care este motivul pentru care se intampla?

Cauza acestor crize nu vine ca o definitie clara ci, mai degraba, ca un numar variat de elemente pe care ar trebui sa le avem in vedere:

frustrarea: copiii cu autism au, de cele mai multe ori, dificultati in a intelege stimulii externi si de a comunica cu cei din jur; toti suntem pusi la un moment dat in fata unor evenimente tensionate insa, pentru copii, mecanismele de aparare sunt tipatul, plansul, lovitul.

anxietatea: autismul este cunoscut si datorita nivelului ridicat de anxietate; schimbari in rutina, trecerea de la o activitate la alta, situatii noi, toate acestea pot declansa o criza; copiii pot reactiona exagerat din cauza ca sunt speriati, stresati sau pentru ca acesta este singurul mod invatat de a iesi din asemenea situatii;

Aceste crize pot fi induse de suprastimulari senzoriale (atingeri, mirosuri, aglomeratie, sunete, lumini, etc.), prea multe informatii de procesat intr-un timp scurt, lipsa unei cai de comunicare, etc.

Ce este de facut?

Cele mai bune momente in care iti poti da seama de ceea ce este nevoie sa faci in asemenea situatii sunt, nu acelea in care criza se desfasoara, ci inainte de declansarea acesteia.

Exista mereu un factor declansator al crizelor insa de cele mai multe ori este foarte dificil de observat. Cu toate acestea, primul pas spre descoperirea acestuia este observarea contextului in care a aparut criza.

Recomandari:

nu vorbi cu copilul, procesarea informatiilor este mult mai dificila, crescand nivelul de anxietate;

– nu il stimula senzorial (fara atingeri, fara imbratisari, etc.);

– nu incerca sa ii distragi atentia cu alte jucarii sau alimente;

– concentreaza-te pe alte persoane si pe ceea ce fac ele.

– in cazul in care s-a lovit usor si din greseala, nu acorda atentie;altfel,  poate sa se transforme asta in comportament autoagresiv;

– in cazul in care criza a inceput in timpul unei sarcini, dupa incetarea furiei se continua activitatea; in caz contrar, copilul o sa inteleaga ca este o cale de scapare;

– in cazul in care te loveste, ignora-l, altfel poate dezvolta un comportament heteroagresiv;

In cazul in care copilul dumneavoastra se regaseste in cele mentionate mai sus, cu ajutorul unui specialist, puteti realiza un plan de interventie individualizat, in functie de stimulii declansatori, cu scopul de a evita astfel de evenimente si comportamente!

Nu ezitati sa cereti ajutorul!