Material primit de la Camelia Lazar, mama a 2 copii:
BINE ATI VENIT IN OLANDA
(de Emily Perl Kingsley.Copyright 1987 by Emily Perl Kingsley. Drepturile rezervate)

De multe ori sunt rugată să descriu experienţa de a creşte un copil cu handicap – să ajut persoanele care nu avut această experienţă să înţeleagă, să îşi imagineze cum este. Este cam aşa…

Când aşteptaţi un copil e ca atunci când planuiţi un concediu de vis în Italia. Vă cumpăraţi o mulţime de cărţi şi vă faceţi o grămadă de planuri minunate. Coloseum, Michelangelo, gondolele din Veneţia. Poate chiar învăţaţi şi câteva expresii în Italiană. Sunteţi atât de entuziasmaţi !!
După luni întregi de pregătiri şi vise, ziua Z a venit. Vă faceţi bagajele şi plecaţi. Câteva ore mai târziu avionul aterizează. Stewardessa anunţă: “Bine aţi venit în Olanda!”

“Olanda?!?” vă întrebaţi. “Cum adică Olanda?? Noi am luat bilete pentru Italia…! Ar trebui să fim în Italia. Toată viaţa ne-am dorit să ajungem în Italia.”
Dar a apărut o schimbare în planul de zbor. Avionul a aterizat în Olanda şi aici veţi rămâne.

Cel mai important e că nu aţi fost duşi într-un loc oribil, dezgustător, murdar, plin de gunoaie, foame şi boli. E doar un ALT loc.
Aşa încât trebuie să cumpăraţi alte cărţi şi alte ghiduri. Si trebuie să învăţaţi o nouă limbă. Si veţi întâlni un alt grup de oameni pe care nu i-aţi mai întâlnit.

Este doar un loc diferit. E mai puţin agitat decât Italia, mai puţin strălucitor. Dar după ce aţi stat ceva timp în acest loc, după ce v-aţi recăpătat răsuflarea, vă uitaţi în jur şi începeţi să observaţi că Olanda are mori de vânt…şi Olanda are lalele. Olanda îl are şi pe Rembrandt.

Dar toată lumea pe care o cunoaşteţi pleacă şi vine din Italia …. şi se laudă cu ce bine şi frumos e acolo. Si pentru tot restul vieţii, vă veţi gândi “da, şi noi ar fi trebuit să mergem acolo. Cel puţin aşa plănuisem”.

Si durerea aceasta nu va dispărea NICIODATĂ…. pentru că pierderea acestui vis e o pierdere extrem de însemnată.
Dar dacă vă veţi petrece viaţa regretând că nu aţi ajuns în Italia, s-ar putea să nu vă bucuraţi niciodată de lucurile cu adevărat frumoase şi valoroase …. din Olanda.