Nu exista o varsta exacta la care copilul trebuie sa pronunte corect toate sunetele. Depinde de la copil la copil. Insa exista, evident, un reper. Si acesta este varsta de 5 ani. In jurul acestei varste un copil ar trebui sa pronunte corect sunetele limbii romane.

Daca un copil prezinta clar niste dificultati de pronuntie sau comunicare, un parinte nu ar trebui sa astepte varsta de 5 ani pentru a interveni. Cu cat timpul trece o vorbire defectuoasa se va automatiza iar corectarea ei va presupune mai mult efort, timp, resurse financiare.

Multi medici(de familie sau pediatri) recomanda parintilor sa astepte pana la 5 sau chiar 6 ani in ideea ca pronuntia copilului se va rezolva de la sine. Nu este exclus sa se intample si asta insa nu e o situatie de neglijat si uneori o evaluare logopedica poate rezolva problema.

Dezvoltarea limbajului este in stransa relatie cu celelalte procese psihice(gandirea, memoria, imaginatia etc). Dezvoltarea lor sprijina dezvoltarea limbajului. Cu cat ele devin mai elaborate cu atat limbajul se formeaza si dezvolta.

Pe langa acest reper de 5 ani trebuie sa avem in vedere un alt reper ce il reprezinta varsta de 3 ani. La 3 ani copiii ar trebui sa inceapa sa vorbeasca in propozitii, sa sustina mici dialoguri, sa denumeasca obiecte si fiinte. Daca acest lucru nu se intampla am putea avea de-a face cu o intarziere in dezvoltarea limbajului si o interventie de specialitate este recomandata.