Dislexia este o tulburare ce presupune dificultatea invatarii cititului, fiind afectate perceptia optica, vizuala si cea kinestezica.

Procedeele pe care le puteti urma acasa pentru a va invata copilul dislexic sa citeasca sunt:

– Asigurati-va ca cel mic face diferentierea intre sunetele / literele asemanatoare ( m-n, p-b, b-d, c-g, s-z etc). Acest lucru il puteti face invatandu-l pe copil literele mentionate la distante mari, dupa o ordine stabilita.

–¬†Fiti siguri ca el face asocierea sunet-forma grafica a tuturor literelor din alfabet.¬† Dati-i dictari copilului, puneti intrebari, faceti fise in care copilul trebuie sa recunoasca grafemul unui sunet, etc. Fiti creativi!

–¬†Cautati sa invatati copilul si forma ilustrata a cuvintelor ‚Äď care va permit.

–¬†In programul pe care vi-l propuneti, introduceti si activitati de miogimnastica. Acestea pot cuprinde exerctii pentru mobilitate linguala si a maxilarului, exercitii de respiratie si exercitii de miscare a buzelor.

–¬†Cititi-i des copilului. Puteti face diferite jocuri in care sa cititi pe rand sau sa povestiti fiecare paragrafe mici.

–¬†Aveti grija la vocabularul copilului. Deseori copiii dislexici pronunta gresit multe cuvinte. Corectati imediat copilul, dar fiti atenti si la modul in care o faceti pentru ca nu trebuie sa simta ca sunteti nemultumit de el. Tratati greseala cu responsabilitate deoarece aceasta se poate repeta. Nu deveniti nervos cand simtiti ca a gresit din nou copilul! Copiii sunt foarte sensibili si pot manifesta aversiune fata de invatarea corecta a cititului sau a vorbitului.

–¬†Creati un program de agilitate a gandirii. Puteti sa ii dati diferite operatii matematice pe care sa le rezolve oral sau sa le citeasca contratimp. Desi pare ca n-au legatura una cu alta, aceste exercitii ii pot insusi copilului rapiditate in gandire si exprimare.

–¬†Orientarea in spatiu este foarte importanta in invatarea cititului. Puteti exersa acesta abilitate in mediu sau cu fise la care coplilul va raspunde in scris sau oral. In mediu puteti face urmatoarele exercitii: sa puna, sa ia, sa aseze in diferite pozitii pe care i le dati dumneavoastra ( in, pe, din, sub etc), invatarea pozitiilor orizontal, vertical, oblic etc.

–¬†¬†Exercitii pentru insusirea schemei corporale. Acestea au rol in fixarea lateralitatii care este importanta pentru citirea de la stanga la dreapta. Exemple: imitarea motricitatii gestuale in oglinda, citirea si exprimarea mimica in functie de diferite emotii, descoperirea membrului dominant etc.

–¬†Puneti-i copilului sa asculte diferite cuvinte la calculator, tableta. Dupa aceasta faza puteti trece la propozitii, povesti. Memoria auditiva are rol important in procesul de citire. De asemenea, puteti construi diferite exercitii pentru: memoria tactila, echilibru, memoria vizuala, atentia distributiva, gandirea logica etc.

Intotdeauna se va tine cont de potentialul copilului, il veti invata doar ce credeti ca poate sa retina. Nu trebuie sa aveti asteptari prea mari de la copil deoarece il puteti frustra, ceea ce va duce la un posibil esec. Predati-i totul cu pasi mici. Fiti creativi! Copiii se plictisesc de rutina.

Pentru informatii suplimentare sau intrebari, completati formularul de contact.