Interventia logopedica presupune respectarea unor principii sa le spunem de bun simt. In principiu logopedul explica parintilor de ce respecta anumite etape, de ce insista pe anumite exercitii la un moment dat in interventia de specialitate.

Un prim principiu ar fi cel al interventiei timpurii. Cand vorbim de un copil cu nevoi speciale, interventia poate incepe foarte devreme, chiar si de la 2 ani. De ce asa devreme? Pentru a stimula dezvoltarea limbajului cat mai devreme sau pentru a gasi o alta forma de comunicare potrivita copilului. Sa nu pierdem din vedere ca, in anumite situatii, copiii nu vor putea dezvolta un limbaj verbal si atunci e bine sa gasim totusi o forma de comunicare.

In cazul copilului care nu pronunta anumite sunete sau poceste cuvinte, este indicat ca interventia sa se faca cat mai repede pentru a evita automatizarea vorbirii deficitare. Daca se ajunge la automatizarea unei pronuntii gresite atunci terapia devine una de durata, cu mult efort din partea copilului, familiei. Astfel, un copil poate ajunge in cabinetul logopedului si la 3, 4 sau 5 ani.

Un alt principiu il reprezinta interventia de la simplu la complex. Intr-o prima etapa copilul va fi invatat sa pronunte sunetul independent, apoi silabe care contin sunetul vizat in diverse pozitii, logatomi (combinatii de silabe – uneori fara sens), cuvinte. Se exerseaza liste de cuvinte care contin sunetul recuperat in pozitie initiala, mediana si finala. Cand aceste exercitii se desfasoara firesc trecem la propozitii, poezii, povestiri, repovestiri etc.

Cea mai mare dorinta a parintilor e ca un copil sa vorbeasca corect si cat mai curand. Din acest motiv cei mai multi ajung si la logoped. Insa pana la stimularea sau corectarea limbajului expresiv (limbajul verbal), trebuie sa evaluam si sa dezvoltam limbajul receptiv (sau intelegerea limbajului). Intre cele doua exista o relatie de interdependenta. Nu putem avea pretentii de exersare a limbajului expresiv fara un limbaj receptiv complex. Cu cat limbajul receptiv e mai elaborat cu atat cresc sansele dezvoltarii limbajului expresiv. Sunt, e adevarat, si exceptii (de natura neurologica, fiziologica) cand, desi limbajul receptiv este dezvoltat, cel expresiv este absent. In acest caz un sistem alternativ de comunicare este indicat. Un sistem alternativ de comunicare este oricand de preferat, fata de lipsa oricarei forme de comunicare.

Daca aveti intrebari sau doriti sa adresati intrebari logopedului, contactati-ne!