Chiar daca copilul beneficiaza de sprijinul unui logoped asta nu inseamna ca rolul parintilor in dezvoltarea limbajului  s-a diminuat . Din contra, felul in care ei participa si sustin terapia de recuperare dau tonul. O familie implicata, care lucreaza zi de zi temele date de logoped fac ca durata interventiei sa scada, riscul ca tulburarea sa se agraveze sau sa se diminueze.

Este esential ca parintii sa repete acasa exercitiile, sa ii ofere copilului oportunitati de exersare a vorbirii, sa organizeze sesiuni de joc , sa vada in orice experienta o oportunitate de invatare.

Un copil sta cu un logoped doar 2-3 ore pe saptamana iar in restul timpului este cu parintii, acesti fiind motorul intregii terapii.

Atitudinea parintilor trebuie sa fie una calma, intelegatoare si ferma in acelasi timp. Copilul va fi motivat sa se corecteze cu blandete fara sa se simta diferit in compania altora. Cu cat parintii vor instaura o rutina mai repede cu atat mai usor va fi pentru copil sa repete exercitiile (uneori chiar plictisitoare).

Un alt aspect important de care parintii trebuie sa tina seama este planul de interventie propus de logoped. La modul ideal, specialistul propune familiei un plan de interventie ca urmare a evaluarii si impreuna stabilesc frecventa intalnirilor, temele, ordinea exercitiilor. In functie de copil si situatie, parintele ar putea asista la sedintele de terapie, intelegand astfel modul de lucru in vederea continuarii interventiei acasa.

In anumite situatii, dupa mai multe sedinte de terapie, copilul nu inregistreaza un progres satisfacator. Este o situatie de analiza pentru parinti in acest caz. Pentru astfel de situatii este necesara o forma de planificare initiala si o modalitate de inregistrare a evolutiei pe baza carora va decide daca este in interesul copilului continuarea terapiei cu acelasi specialist sau cu altcineva. Ca in orice situatie, nici schimbarea frecventa a specialistilor nu este indicata dar nici de neluat in calcul. Se poate intampla ca un logoped si un copil sa nu gaseasca cea mai potrivita forma de comunicare, motivare care sa ii ajute in relatia lor.

Specialistul ii ajuta pe parinti cu tehnici, metode, exercitii insa responsabilitatea principal tot parintilor le revine. Implicarea lor, monitorizarea evolutiei, respectarea indicatiilor primite sunt bazele succesului comunicarii copilului.

Pentru informatii suplimentare sau programari, completati formularul de contact.