Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

Torticolisul congenital la bebelusi

Cunoscut si sub denuirea de “gat stramb”, torticolisul congenital  reprezinta o afectiune a gatului bebelusului, ce necesita o atentie deosebita a unei echipe interdisciplinare formate din medicul specialist, kinetoterapeut si specialistul ortezist.

Pozitia vicioasa in timpul dezvoltarii intrauterine sau o leziune in timpul nasterii determina torticolisul congenital.

Care sunt simptomele?

Din punct de vedere anatomic, torticolisul reprezinta afectiunea caracterizata prin tensiunea, retractia muschiului sternocleidomastoidian (localizat de la nivelul sternului pana in spatele urechii). Aceasta retractie va determina inclinarea capului de partea atinsa (bolnava), asociata cu rotatia occiputlui de partea sanatoasa.

Prin urmare, copilul cu aceasta afectiune va avea o mobilitate redusa la nivelul gatului (rotatii, inclinatii laterale).

 

TRATAMENTUL KINETIC – se incepe imediat dupa nastere, in urma diagnosticului stabilit de specialisti! Gimnastica corectiva urmareste sa tonifice simetric musculatura gatului, sa corecteze atitudinile/deviatiile coloanei cervicale si a umerilor.

In majoritatea cazurilor, parintii observa aceasta pozitie anormala a gatului bebelusului si se prezinta la medicul de specialitate pentru o examinare fizica amanuntita.

Initial, kinetoterapeutul va indruma parintii sa il stimuleze activ pe bebelus prin intermediul stimulilor senzoriali (auditivi, cutanati, vizuali), pentru ca acesta sa orienteze capul in sens corectiv. Unii bebelusi cu torticolis pot dezvolta si o plagiocefalie (cap plat), fie pe e o parte, fie pe ambele parti ale capului, ca urmare a pozitiei prelungite in care sunt pozitionati (in special in timpul somnului).

Mobilizarile la nivel cervical vor fi efectuate numai de kinetoterapeutul avizat, care au scopul de a relaxa muschiul sternocleidomastoidian, prin lucrarea muschilor extensori ai coloanei vertebrale. Dupa relaxare, se urmareste alungirea muschiului scurtat, prin mobilizarea sa si punerea lui in activitate.

In formele mai severe de torticolis, se realizeaza posturarea gatului prin intermediul gulerului cervical.

 

Ionela Manolache – fiziokinetoterapeut

 

 

 

 

Lasati un comentariu