Cand vorbim de modificari ale oaselor in randul copiilor, cea mai intalnita afectiuni este toracele rahitic. Cavitatea toracica este formata din stern, coaste si coloana vertebrala. Toracele rahitic este o entitate patologica ce afecteaza atat aspectul trunchiului cat si functia respiratorie. Cutia toracica pierde din mobilitate, iar actul respirator se efectueaza cu dificultate.

Cum arata toracele rahitic?

La examinarea fizica a copilului, sternul va suferi modificari importante,                          avand aspect in “carena(sau torace proeminent – cu proiectia anterioara a sternului si a cartilajelor costale), care apare secundar in cazul rahitismului si al cifozelor. De asemenea, o alta modificare a sternului reprezinta sternul in “palnie/infundat”, unde coastele sunt evidentiate (aspect de “aripioare”).

 

Pentru a obtine un rezultat favorabil, tratamentul recuperator in cazul acestei diformitati a toracelui trebuie sa fie cat mai timpuriu si pe o perioada de timp indelungata.

Ce mijloc terapeutic puteti alege pentru copilul dumneavoastra?

Kinetoterapia reprezinta un factor terapeutic de baza in cazul acestei afectiuni. In timpul terapiei se dezvolta musculatura respiratorie (inspir, expir), creste amplitudinea toracica, se corecteaza modificarea prezenta, dar si  eventualele deviatii ale coloanei vertebrale (secundare deformatiei toracelui).

Ce exercitii ar fi recomandate pentru această afecțiune?

 Pentru un stern infundat, puteti faceti urmatoarele exercitii:

  • usoare exercitii libere de  respiratie (insistand asupra inspirului),
  • exercitii de respiratie aplicand presiune cu ambele maini sau folosind rezistenta unei benzi elastice la nivelul coastelor, a sternului, a abdomenului.
  • exercitii de respiratie ajutate prin miscarea membrelor superioare
  • exercitii pentru tonifierea musculaturii abdominale
  • exercitii de catarat
  • exercitii de tarare
  • aruncat/prins mingea de la piept, de la nivelul abdomenului, de deasupra capului
  • prin joc, ajutati copilul sa sufle printr-un fluier/tub, sa umfle baloane – exercitiu care antreneaza foarte bine functia respiratorie.

Sunt contraindicate exercitiile din atarnat (la spalier, pe bara de tractiune), acestea restrictionand miscarea respiratorie.

Practicarea unui sport  tip volei, bascket, altetism sau alergari rapide prin parc, iar cel mai important mijloc terapeutic ales reprezinta inotul.

Aceasta modificare a toracelui necesita consultul si supravegherea unui terapeut inca din momentul diagnosticului pus. Orice deviatie va conduce la instabilitate musculo-articulara asupra coloanei vertebrale, afectand pozitia corpului. Sfatul terapeutului nostru este sa nu neglijati aceaste aspecte!

Pentru mai multe informatii despre rahitism si ce putem face pentru copilul cu acest diagnostic, accesati linkul urmator (lb. engleza): https://www.wikihow.com/Treat-Rickets

Va asteptam cu drag la centrul nostru, pentru a efectua o evaluare si pentru a stabili un program terapeutic potrivit nevoilor copilului dumneavoastra.