Musculatura abdominala nu o lucram numai atunci cand mergem la sala de gimnastica, ci si atunci cand dansam, cand vorbim (schimband intensitatea si dozarea vocii in inaltime), atunci cand radem, cand tusim, cand suflam intr-un instrument etc.  Muschii care ajuta la stabilizarea cutie toracica-bazin sunt: muschii drepti abdominali, muschii transversi, micii si marii oblici.

Musculatura abdominala are un rol deosebit de a controla viscerele si de a mentine trunchiul in pozitie verticala (fiind important sa ii lucram adecvat inca dinaintea achizionarii mersului, pentru stabilizarea pozitiei in sezut: fixam bazinul cu o mana, iar cu cealalta il ghidam pe copil sa se ridice in sezut sau il ajutam sa se ridice sustinut de ambele maini).

Din practica medicala, va voi detalia cum sa executam in mod corect un exercitiu pentru intarirea musculaturii abdominale, astfel incat sa nu afectam coloana vertebrala. Este important sa ne protejam coloana vertebrala, avand in vedere ca, fiecare dintre noi (indiferent de varsta), am suferit de dureri de spate.

            De exemplu, un exercitiu indicat la inceputul unui program terapeutic care implica tonifierea treptata a musculaturii abdominale, este cel in care se duce alternativ cate un genunchi la piept (din culcat pe spate).  De asemenea, tot din culcat pe spate, ridicarea picioarelor intareste musculatura abdominala, iar cel mai des recomand copiilor varianta cu genunchii usor flectati (ducand picioarele spre piept) sau ridicarea alternativa a cate unui membru inferior – acest exercitiu este foarte intens, deoarece musculatura abdominala trebuie sa lucreze pentru a mentine bazinul fix, in vreme ce, flexorii soldului trebuie sa se contracte pentru a mentine membrul inferior ridicat.

Desigur, torsiunile trunchiului (cu genunchii indoiti) contribuie la intarirea musculaturii abdominale (in special asupra muschilor oblici ai partii opuse in sensul rotatiei), miscare care se executa lent si ducerea treptata a genunchilor pana la nivelul solului pentru a nu solicita discurile intervertebrale.

Cel mai cunoscut exercitiu abdominal reprezinta ridicarea trunchiului (denumit in practica si sub numele de “crunch”), care se executa din culcat pe spate. Treptat, se ridica de la nivelul solului (spre inainte/ spre dreapta ori spre stanga), capul, umerii, cutia toracica (cu sau fara ajutorul membrelor superioare).

Pentru realizarea acestui exercitiu, este esential sa tinem seama de urmatoarele aspecte:

este important ca musculatura abdominala sa se contracte pentru a fixa cutia toracica de bazin (atat in faza de derulare a flexiei trunchiului, cand si pentru miscarea inversa), pentru a nu se produce o hiperlordozare/ arcuire la nivelul coloanei lombare, dar si anteversia bazinului – o actiune a muschilor flexori ai articulatiei soldului. Actiunea de contractie simultana a acestor grupe musculare creeaza o presiune necorespunzatoare la nivelul discurilor intervertebrale lombare.

– pentru a evita intarirea musculaturii flexoare a soldului la miscarea de revenire la pozitia initiala a exercitiului, putem realiza exercitiul prin usoara inclinare intr-o parte si in cealalta a coloanei vertebrale,  cu sprijin pe cot.

este important sa fixam picioarele la nivelul solului (contrar, picioarele se ridica si trunchiul cade pe spate, iar acest lucru poate produce o solicitare la nivelul zonei lombare).

coloana cervicala poate avea de suferit! daca pozitionam mainile la nivelul cefei, trebuie sa mentinem coatele deschise  (tendinta de a forta zona cervicala tragand cu mainile spre in fata, orienteaza si coatele in aceeasi directie, solicitand vertebrele cervicale joase prin flexia puternica). Acest exercitiu este de preferat sa se execute atunci cand capatam o forta musculara abdominala mai mare.

– orice executie se incepe prin expir inaintea ridicarii, apoi inspir in timpul derularii miscarii si revenirea la pozitia initiala prin expir. Acest lucru evita presiunea crescuta la nivelul peretelui abdominal. Asadar, nu fortam copilul pentru a nu provoca eventuale raniri la realizarea neglijenta a exercitiilor, iar pentru viitoarele mamici, acest exercitiu nu este total contraindicat!

 

Daca copilul dumneavoastra prezinta o deficienta la nivelul abdomenului (este supraponderal,  balonat, proeminent, aton), ori prezinta o deviatie importanta a coloanei vertebrale, este benefica initierea unui program individualizat de tonifiere a musculaturii abdominale. Desigur, programul trebuie urmarit de un specialist pentru a nu solicita si alte segmente articulare.