Pozitia in W este acea pozitie in care copilul sta pe podea cu genunchii apropiati si gambele departate de solduri ca in imaginea alaturata.

De obicei devine o problema daca aceasta pozitie este pozitia predominanta in care un copil sta cand se joaca.

De ce nu e bine ca un copil sa adopte pozitia in W ?

Pozitia in W ofera o baza de sprijin mai larga copilului, facandu-l mai stabil in timp ce sta pe podea. Asta inseamna ca el nu va trebui sa depuna acelasi efort pentru a-si mentine echilibrul ca in cazul in care ar adopta alta pozitie.

Odata ce un copil realizeaza ca pozitia in W este mai comoda pentru el, va incepe sa o adopte din ce in ce mai mult timp. Insa, asezatul in pozitia W pe perioada indelungate de timp, poate cauza o serie de probleme pe masura ce copilul creste si se dezvolta:

  • Slab control al trunchiului

Daca un copil adopta pozitia in W, muschii trunchiului sau nu sunt suficient solicitati si prin urmare ei nu au ocazia sa se dezvolte si sa devina puternici.

  • Aliniere defectuoasa a oaselor

Pozitia in W poate cauza rotirea interna a osului coapsei (anteversia femurului) si/sau rotatia catre interior a tibiei (torsiune tibiala interna).

Cateodata, pozitia in W poate fi determinata de existenta deja a unor alinieri defectuase ale oaselor. In alte situatii alege sa stea in pozitia in W datorita unui tonus slab al musculaturii trunchiului si asta poate determina mai tarziu alinierea defectuoasa a oaselor.

  • Laxitatea soldurilor

Pozitia in W pune ambele solduri in rotatie interna maxima. Rotatia normala a soldurilor este de aprox 45 grade iar sederea in W o poate duce pana la 90 grade sau mai mult ceea ce pune multa presiune pe articulatiile soldului. O pozitionare frecventa a copilului in pozitia W poate avea ca efect, pe termen lung, o laxitate (flexibilitate exagerata) a muschiului intern rotator (cel care ajuta la rotirea coapsei catre interior) si o rigiditate a muschiului extern rotator.

  • Echilibru precar in pozitia sezand

Faptul ca sta in pozitia W ii permite copilului sa evite alte pozitii in care ar trebui sa isi foloseasca muschii trunchiului pentru a se intinde dupa obiecte aflate in afara bazei lui de suport. In timp, vor evita sa stea in alte pozitii pentru ca musculatura slabita a trunchiului va face dificila mentinerea echilibrului in timp ce copilul ar trebui sa execute activitati si jocuri ce presupun un echilibru precar.

  • Mersul cu varfurile picioarelor orientate spre interior

Datorita anteversiei femurului si rotatiei interne a tibiei, de multe ori observam cum copilul merge cu degetele de la picioare orientate catre interior. Mersul cu degetele in interior sporeste riscul impiedicarii.

Din moment ce copilul adopta un mers anormal are loc o repartizare inegala a greutatii pe articulatiile piciorului. In timp, aceasta va avea ca rezultat dureri resimtite de copil la nivelul sodurilor, al genunchilor sau chiar al talpii.

Ce pot face eu ca parinte ? 

Parintii pot incerca sa descurajeze adoptarea pozitiei W si sa incurajeze asezarea copilului in pozitii mai potrivite. Gasiti un mod discret de a comunica aceasta copilului (de exemplu “pune piciorusele corect” sau “fara W”). Daca copilul nu raspunde la sugestii verbale, parintii pot incerca sa il ajute fizic sa se aseze in alt mod. Puteti incerca una din pozitiile de mai jos:

Pozitia “intr-o parte”

Pozitia “turceste”

 

 

 

 

Asezat pe scaunel 

Consideratii finale

Pozitia in W nu este intotdeauna rea si nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. De multe ori, crescand, copii depasesc perioada sederii in W in mod natural si fara interventia adultilor. Exista insa copii care nu depasesc natural aceasta pozitie si care vor tinde sa aiba dificultati in atingerea etapelor dezvoltarii motricitatii grosiere. Indrumarea copilului verbal sau fizic catre pozitii mai bune il poate ajuta.

Este de dorit, insa, cand copilul persista sa se joace sau sa stea in aceasta pozitie, sa va adresati unui specialist in vederea unei evaluari atat a cauzelor care determina copilul sa adopte aceasta pozitie cat si a metodelor potrivite pentru corectarea efectelor negative ale acestei pozitii.