Daca brusc, copilul dumneavoastra prezinta asimetria fetei, nu poate clipi pe partea afectata, coltul gurii de partea bolnava este cazut chiar si atunci cand zambeste, sunt semnele unei paralizii faciale periferice si este necesar sa consultati un medic specialist.
Paralizia faciala periferica (numita si paralizia Charles-Bell), este cea mai frecventa forma intalnita in randul copiilor si adolescentilor, care poate sa apara ca urmare a expunerii la rece (in special primavara si toamna). Aceasta se poate prezenta uni-/bilateral, iar prognosticul este favorabil daca simptomele se reduc treptat dupa 2-3 saptamani.
Nervul facial inervează musculatura mimicii, asigura sensibilitatea gustativa si stimuleaza secretia glandelor salivare si lacrimale.
Paralizia faciala de tip periferic se deosebeste de cea de tip central, la care afectarea este strict la nivelul hemi-fetei (avand aspect cazut, flasc). In schimb, paralizia faciala de tip central determina deficit motor important a membrelor de partea afectata, tulburari senzitivo-senzoriale si psiho-comportamentale, care transforma bolnavul dependent de serviciul medical de specialitate si de familie.
Clinic, micul pacient va simti: dureri retro-auriculare sau faciale, va prezenta asimetrie faciala (de partea bolnava vor cobori toate trasaturile fetei), stergerea santului nazo-labial de partea afectata, globul ocular va fi rotat in sus si in afara (reprezinta semnul specific al acestei paralizii faciale), apar ulceratii la nivelul corneei lipsind clipitul, poate fi afectat si gustul.
In faza acuta se administreaza lacrimi artificiale pentru prevenirea complicatiilor, dar si medicatia antivirala.    Ulterior, se aplica comprese umede calde, elemente blande de masaj precedate de elemente de kinetoterapie ce implica exercitii ale mimicii, care se executa lent.
Este important de stiut că, exercitiile pentru mimica nu se aplica imediat la instalarea parezei, deoarece regenerarea nervului facial este lenta, poate sa apara un spasm facial, iar musculatura paralizata nu se intinde la maximum. Atunci cand se lucreaza muschii paralizati din partea superioara, nu se activeaza si musculatura din partea inferioara.
Cateva exercitii destinate parezei faciale:
Inspiratii pe nas, incretirea/turtirea nasului, umflarea narilor.
Apropierea buzelor prin apasarea acestora, tuguirea buzelor (ca si cum ar fluiera, ar pupa), imitarea zambetului cu/fara aratarea dintilor, impingerea colturilor gurii cu degetul mare in lateral sau in sus – cu mare blandete, pentru a nu produce un spasm pleoapelor.
Incretirea barbiei.
Umflarea obrajilor si actiunea opusa.
Incruntare, inaltarea sprancenelor cat mai sus (se mentine in jur de 10-15 secunde).
Se incearca inchiderea ochilor, cat mai lent.
Vocalize: a, e i, o, u , dar si m, b, p.
Sa fluiere, sa sufle.
Se evita mestecatul gumei, deoarece stimuleaza alte grupe musculare.

Masajul are un efect benefic si se realizeaza cu miscari lente. Se incepe din centrul fruntii, de la nivelul sprancenelor spre tample si par, cu manevre de netezire, framantari, frictiuni sau miscari circulare pe reperele osoase proeminente.
De asemenea, se pot aplica stimulari la nivelul fetei, cu anumite presiuni si intr-o anumita directie pentru punctele motorii destinate unor muschi faciali sau ai gatului. In aceasta situatie puteti cere ajutorul specialistului centrului nostru, deoarece trebuie sa se cunoasca harta punctelor motorii de la nivelul fetei.