Fiecare copil este unic in dezvoltarea sa neuromotorie, la fel cum fiecare organism asimileaza sau nu ceea ce mancam. In ultimul timp, ma tot confrunt cu neclaritatea parintilor in ceea ce priveste suprapoderabilitatea sau obezitatea la micutii lor si am decis sa exprim in cateva randuri rolul kinetoterapiei in aceasta “boala a secolului XXI”.

Atentia excesiva a parintilor in legatura cu alimentatia sanatoasa si implicarea micutului intr-o activitate sportiva .. sau la capatul opus, lipsa de informare despre alimentatie sau “nu alerga, o sa te accidentezi!”, creeaza doua lumi in care cei slabi au de suferit.

Fie este vorba despre factorii genetici, fie despre factorii de mediu (stil de viata necorespunzator, consumul alimentelor hipercalorice, sedentarismul), fie despre factorii hormonali si metabolici (boli endocrine), fie despre factorii psihologici, numim supraponderabilitate sau obezitate. Mai precis, corpul formeaza depozite de grasime in exces, determinand cresterea in greutate a corpului.

Dragi parinti, kinetoterapia (sau terapia prin miscare) are un rol important in optimizarea starii de sanatate, in scaderea in greutate si in mentinerea acesteia. Este important de stiut ca, kinetoterapia nu este indicata la persoanele supraponderale ce sufera de sindrom hemoragic, tumori, boli psihice.

 

Obiectivele terapiei prin miscare  :                                                                              

  • Scaderea greutatii corporale
  • Programul terapeutic se bazeaza pe un complex de exercitii, cu scopul de a tonifia musculatura (in special musculatura abdominala), cu o intensitate care se va creste gradual (la inceput se ard lipidele/grasimile, iar treptat, cu cresterea intensitatii efortului fizic, se vor arde glucidele).
  • Cresterea capacitatii de efort.
  • Imbunatatirea starii fizice si psihice.
  • Prevenirea instalarii altor afectiuni secundare obezitatii (de exemplu, greutatea excesiva poate determina aparitia deformatiilor la nivel articular: genu valgum/ genuchii in X – deformatie care se poate corecta sub supravegherea unui kinetoterapeut).

Incurajati jocurile in parc: sa alerge, sa urce sau sa coboare (scari, treptele toboganului), saritul corzii (de aici, o alta serie de jocuri distractive si benefice specifice copilariei), jocul cu mingea, chiar si mersul pe jos.

Frecventa activitatii fizice este importanta in fiecare zi, insa, in abordarea unui plan de kinetoterapie individualizat, este indicat sa se lucreze minim 2-3 sedinte/saptamana. Programul se incepe printr-o usoara incalzire la fiecare segment articular – miscari care se executa lent, din pozitii stabile. Ulterior, se continua cu diverse tipuri de mers, includerea unor obiecte specifice in derularea unor exercitii corective (benzi elastice, minge de recuperare, banca de recuperare, bastoane, gantere, spalier), intercalate cu exercitii pentru respiratie si de relaxare (sau stretching muscular).

Dezvoltarea armonioasa a corpului copilului dumneavoastra este importanta, la fel si sanatatea micutului.