Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

Diformitatile toracelui la copil

 

      Cavitatea toracica este formata din stern, coaste si coloana vertebrala. In randul copiilor, cea mai intalnita diformitate este toracele rahitic, reprezentand o entitate patologica ce afecteaza atat aspectul toracelui, cat si functia respiratorie (cutia toracica pierde din mobilitate, iar actul respirator se efectueaza cu dificultate).

 

Cum arata toracele rahitic?

 

La examinarea fizica a copilului, sternul va suferi modificari importante, avand aspect in „carena”(sau torace proeminent – cu proiectia anterioara a sternului si a cartilajelor costale), care apare secundar in cazul rahitismului si al cifozelor. De asemenea, o alta modificare a sternului reprezinta sternul in „palnie/infundat”, unde coastele sunt evidentiate (aspect de „aripioare”).

Pentru a obtine un rezultat favorabil, tratamentul recuperator in cazul acestei diformitati a toracelui trebuie sa fie cat mai timpuriu si pe o perioada de timp indelungata.

 

             Ce mijloc terapeutic puteti alege pentru copilul dumneavoastra?

 

     *Kinetoterapia reprezinta un factor terapeutic de baza in cazul acestei diformitati, avand rolul de a dezvolta musculatura respiratorie (inspir, expir), de a creste amplitudinea toracica, de a corecta diformitatea prezenta, dar si de a corecta eventualele deviatii ale coloanei vertebrale (secundare deformatiei toracelui).

 

Ce exercitii ar fi recomandate pentru această afecțiune?

 

De exemplu, pentru un stern infundat, puteti ajuta copilul sa exerseze usoare exercitii libere de  respiratie (insistand asupra inspirului), sau exercitii libere de respiratie aplicand presiune cu ambele maini/ asupra rezistentei unei benzi elastice la nivelul coastelor, a sternului, a abdomenului.

De asemenea, execitiile de respiratie ajutate miscarea membrelor superioare sunt la fel de importante, alaturi de exercitii pentru tonifierea musculaturii abdominale, exercitii de catarat, de tarare, de aruncat/de prins mingea de la piept, de la nivelul abdomenului, de deasupra capului.

Prin joc, ajutati copilul sa sufle printr-un fluier/tub, sa umfle baloane – exercitiu care antreneaza foarte bine functia respiratorie.

Sunt contraindicate exercitiile din atarnat (la spalier, pe bara de tractiune), acestea restrictionand miscarea respiratorie.

 

*Practicarea unui sport  tip volei, bascket, altetism sau alergari rapide prin parc, iar cel mai important mijloc terapeutic ales reprezinta inotul.

 

Aceasta diformitate necesita consultul si supravegherea unui terapeut inca din momentul diagnosticului pus. Orice deviatie va conduce la instabilitate musculo-articulara asupra coloanei vertebrale, afectand pozitia corpului. Sfatul terapeutului nostru este sa nu neglijati aceaste aspecte!

Va asteptam cu drag la centrul nostru, pentru a efectua o evaluare si pentru a stabili un program terapeutic potrivit nevoilor copilului dumneavoastra.

 

Fiziokinetoterapeut Ionela Manolache

 

Lasati un comentariu