Deseori, le spun parintilor ca, evolutia fiziologica a alinierii membrului inferior difera pe parcursul procesului de crestere si de dezvoltare somatica a copilului, astfel:

  • Persistenta genu varum fiziologic (genunchii au aspectul unei „()”) de la perioada de nou-nascut pana la varsta de 2 ani. Aceasta atitudine a genunchilor nu afecteaza cartilajul de crestere si se dimineaza treptat.
  • Persistenta genu valgum fiziologic de la varsta de 2-3 ani, care se diminueaza treptat pana la varsta de prescolar.

Pe intelesul tuturor parintilor, ce inseamna genu valgum și genu varum?

Genu valgum este o deficienta care se caracterizeaza prin apropierea sau contactul genunchilor pe partea interna, fiind mai frecvent intalnita in randul fetelor. Deficienta este mai evidenta atunci când pozitionam copilul in ortostatism si pe varfuri.

Genu varum este o deficienta caracterizata prin departarea genunchilor (chiar si atunci cand calcaiele sunt apropiate), intalnita la baieti sau la copiii care calaresc de timpuriu. Deficienta este mai severa, cu cat distanta masurata de la nivelul unui genunchi la celalalt este mai mare.

Aceste deficiente la nivelul membrului inferior pot fi congenitale sau dobandite in urma unui traumatism, a unor boli endocrine, in cazul rahitismului.

 

La ce ar trebui sa fie atenti parintii pentru a se adresa la timp specialistului?

 

  • Observati daca in timpul mersului, genunchii copilului se ating (chiar se lovesc) pe partea interioara si daca prezinta deviatia compensatorie a piciorului spre exterior.
  • Observati daca pus pe genunchi, in timpul deplasarii aceștia se incruciseaza.
  • Observati daca micutul prezinta o depărtare/abductie importanta a coapselor, cu piciorul deviat compensator spre interior.
  • Observati daca exista tulburari de echilibru la menținerea pe varfuri sau pe calcaie.
  • Observati daca copilul dumneavoastra prezinta asimetrii la nivelul bazinului, umeri si omoplati.

 

Care sunt remediile acestor deficiente?

 

Tratamentul ortopedic prin purtarea unor atele cu sustinere (pe partea interna pentru genunchii in X si pe partea externa pentru genunchii in O). Aparatul gipsat nu este recomandat, deoarece conduce la atrofia musculara.

Tratamentul chirurgical se aplica la deviatiile severe, dureroase.

Kinetoterapia urmareste tonifierea muschilor stabilizatori ai genunchilor, dar si tonifierea celorlalte grupe musculare, pentru a preveni alte deformari. Pentru genunchii in X, se urmareste tonifierea in regim de scurtare a musculaturii de pe fata interna a coapselor si a genunchilor, iar pentru genunchii in O, se urmareste tonifierea in regim de scurtare a musculaturii de pe fata externa.

De exemplu, pentru genunchii in X, puteti ajuta copilul sa mearga pe varfuri (se poate corecta in fata unei oglinzi, mentinand membrele superioare in prelungirea corpului), sau mers cu pasi mici pe o barna, sau genuflexiuni cu genunchii departati (sau cu o minge mentinuta intre genunchi), sau ridicari ale genunchilor la piept (mentinand o minge intre genunchi).

Pentru genunchii in O, puteti ajuta copilul sa mearga pe varfuri si pe calcaie (se poate corecta in fata unei oglinzi), sau mers in lungul unei banci de gimnastica (cu picioarele departate), sau fandare in lateral (aplicând presiune pe partea interna a varfului celuilalt picior).

Orice deviatie accentuata la nivelul genunchilor va conduce la instabilitate musculo-articulara a intregului membru inferior, dar și asupra coloanei vertebrale.

Dupa o evaluare a kinetoterapeutului, planul terapeutic implica formarea deprinderii de a merge corect, mentinerea unei stabilitati a genunchilor si corectarea afectiunilor secundare la nivelul coloanei vertebrale sau a bazinului.

Va asteptam cu drag la centrul nostru, pentru a efectua o evaluare si pentru a stabili un program terapeutic potrivit nevoilor copilului dumneavoastra.