Majoritatea parintilor achizitioneaza premergatorul pentru a-i ajuta pe copii sa se deplaseze, insa, acest obiect intarzie dezvoltarea motrica a micutului.

S-au facut multe studii pe bebelusii care au achizitionat fiecare etapa de dezvoltare neuromotorie (rostogolirea, statul in sezut, mersul in patru labe, mersul in picioare) si, conform cercetatorilor, premergatorul intarzie in medie statul in picioare (ortostatismul)  si mersul independent cu 3-4 zile fiecare etapa.

 

Care sunt dezavantajele folosirii premergatorului?

 

Micutii posturati in premergator se vor deplasa in jur fara sa isi sustina singuri greutatea pe ambele membre inferioare, ducand la un dezechilibru muscular si articular, iar sistemul nervos va fi privat de informatia senzoriala utila in invatarea mersului corect. Mai mult, aceste premergatoare pot predispune copilul la mici accidente, datorita timpului de reactie foarte scurt (daca sunt nesupravhegheati).

Folosirea acestui obiect va determina copilul sa se sustina si mearga pe varfuri mai tot timpul, fapt care poate conduce la scurtarea muschiului triceps sural,  fixarea piciorului in equin si aparitia unui mers patologic. Din perspectiva kinetoterapiei, acest fapt necesita implementarea unui program terapeutic ce se bazeaza pe mobilizari pasive sau decontracturari la nivelul musculaturii posterioare a gambei si a musculaturii piciorului (in cazurile mai putin grave), dar si la interventia chirurgicala prin alungirea tendonului ahilean (tenotomie, in cazurile grave, in care piciorul este fixat in equin).

Aceasta a fost o perspectiva, insa, folosirea premergatorului mai devreme decat impune dezvoltarea neuromotorie a copilului, poate cauza diverse deformari la nivelul structurilor osoase, ligamentare si musculare (la nivelul intregului membru inferior, dar si asupra coloanei vertebrale).

Sfatul specialistilor (medic pediatru si kinetoterapeut) este sa nu grabiti, sa fortati copilul sa mearga, ci sa il stimulati si sa asteptati pana cand apare fiecare etapa conform dezvoltarii neuromotorii. Asadar, dragi parinti, nu premergatorul va stimula mersul bebelusului dumneavoastra. Stimulati si incurajati copilul atunci cand va incepe sa faca primii pasi sustinut (de dumneavoastra sau de obiectele din camera) si, treptat, micutul va dezvolta mersul independent dupa varsta de 1 an – 1 an si 5 luni.