Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

De ce nu trebuie sa lasam copilul sa adopte pozitia picioarelor in “W”?

Observam ca, tot mai des, copilul adopta in timpul jocului pozitia picioarelor in forma literei W –o postura vicioasa, care produce multe dezechilibre la nivel articular si muscular. In timpul jocului, copilul adopta aceasta pozitie pentru a fi stabil la nivelul trunchiului si articulatiei soldului in timpul manevrarii jucariilor.

De ce este interzisa de specialist aceasta postura vicioasa?

 Mentinand timp indelungat aceasta postura, articulatia soldului va avea de suferit (in special daca, in istoricul familial exista un diagnostic de displazie de sold), ce presupune o tensiune continua asupra muschilor rotatori interni. De asemenea, aceasta presiune asupra articulatiei soldului, va atrage dupa sine si o presiune asupra articulatiei genuchilor. In final, va rezulta o postura anormala, modificand centrul de greutate al copilului si determinand o limitare a rotatiei trunchiului si o inclinatie posterioara a pelvisului.

Mai precis, aceasta postura poate incuraja si alte deviatii existente a micutului: tal valgul la nivelul gleznei, genu valgum (genunchii in X), dar si un dezechilibru la nivelul coloanei vertebrale (de exemplu, poate  declansa in mod negativ, instalarea unei lordoze lombare sau a  unei scolioze, dureri la nivel cervical).

La nivel muscular, copilul va suferi o intarziere in dezvoltarea neuromotorie, astfel: daca micutul prezinta o hipertonie (sau spasticitate), aceasta postura va conduce la retractii musculare (in special a muschilor adductori de la nivelul coapsei).

    Ce pozitie corecta ar trebui sa adopte copilul in timpul jocului?

Corectati copilul dumneavoastra ori de cate ori adopta aceasta pozitie vicioasa. Ulterior, il puteti pozitiona sa stea fie in sezut cu membrele inferioare extinse, fie sa stea turceste, fie sa mentina bazinul pe calcaie.

Daca este mai greu la inceput de evitat aceasta postura incorecta, il puteti aseza pe un scaunel sa se joace, sa deseneze, sa modeleze forme si alte jocuri distractive specifice varstei.

 

 Ionela Manolache – Fiziokinetoterapeut

Lasati un comentariu