In ultimii ani, afectiunile coloanei vertebrale sunt din ce in ce mai frecvente, inca de la varste fragede. Purtarea zilnica a unui ghiozdan prea greu si incorect adaptat copilului, pozitia indelungata in sezut in banca si lipsa miscarii, sunt factori favorizanti in aparitia unor dezechilibre musculo-articulare, coloana vertebrala suferind cel mai mult.

Copilul poate avea fie o atitudine cifotica (cel mai frecvent, deoarece copii au tendinta de a contracara greutatea excesiva a ghiozdanului, proiectand anterior umerii si capul), fie cifo-scolioza sau lordoza lombara, deviatii care au un impact negativ asupra mersului copilului. In urma unei evaluari, kinetoterapeutul va aprecia gradul deviatiei curburilor si va aplica un program terapeutic individualizat, bazat pe corectie si pe tonifierea musculaturii.

 

Cand  apar aceste tulburari posturale?

Atunci cand copilul poarta ghiozdanul pe un singur umar pe o perioada de timp indelungata. Conform studiilor, greutatea unui ghiozdan nu ar trebui sa depaseasca 10% din masa corporala a copilului.

Mai departe, sunt descrise cateva sfaturi sau cerintele pe care ar trebui sa le indeplineasca purtarea unui ghiozdan intr-un mod cat mai corect:

 

  • Spatarul ghiozdanului ar trebui sa fie ales astfel incat sa nu puna presiune asupra spatelui in timpul purtarii (sa aiba o intaritura flexibila, incat sa se muleze pe curburile fiziologice ale coloanei vertebrale). De asemenea, partea de jos a ghiozdanului ar trebui sa aiba o intaritura.
  • Forma ghiozdanului este la fel de importanta: sa aiba o latime corespunzatoare axelor de la nivelul umerilor si suficient de inalt (sa nu depaseasca zona taliei, deoarece va conduce la exagerarea curburii lombare).
  • Se indica purtarea ghiozdanului de tip rucsac, punand pe umeri ambele bretele, care sa fie suficient de late. Purtand ghiodanul pe un umar, apar dureri, contracturi musculare si prin urmare, adoptarea unei posturi vicioase.
  • Compartimentarea este importanta, astel, cartile sau obiectele mai grele/mai groase sa fie pozitionate in partea din spate a ghiozdanului, iar cele mai usoare in compartimentul din fata. De exemplu,in cazul ghiozdanelor cu comprtimente in lateral, este necesar sa se distribuie incarcatura in mod egal.
  • Materialul ghiozdanului sa fie rezistent, impermeabil.
  • Este important sa probati ghiozdanul inainte sa il achizitionati.
  • Ii puteti atrage atentia copilului dumneavoastra ca, inainte sa urce ghiozdanul in spate, sa flecteze usor genunchii.

 

Dragi parinti, nu forma sau culoarea ghiozdanului copilului sunt cele mai importante aspecte atunci cand faceti o alegere. Preventia este cea mai simpla metoda prin care ii putem ajuta pe micutii nostri sa se dezvolte armonios si cat mai sanatos. Astfel, indrumati copilul sa adopte o postura corecta in timpul purtarii ghiozdanului dar si la masa (atat acasa cat si la scoala), incurajati-l sa practice o activitate sportiva si sa poarte o incaltaminte cu talpa flexibila.