Suna-ne 0722 783 135Str Tintasului 21, Sector 1, Bucuresti

ProgramL-V 9:00-17:00 – Pentru alte ore contactati-ne!

Fa-ti o programareLocuri limitate

Cum imbunatatim echilibrul la copii?

Poate v-ati pus de multe ori intrebarea “De ce copilul meu se dezechilibreaza in timpul mersului sau atunci cand urca si coboara scarile? De ce se dezechilibreaza ori de cate ori se ridica in picioare? De ce se impiedica frecvent in timpul mersului?”.  Desigur, aceste intrebari reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti, in special daca micutul lor a inceput sa achizitioneze mersul.

 

Sunt 2 tipuri de echilibru:

  • static ( capacitatea copilului de a mentine statiunea verticala/ ortostatismul)
  • dinamic (capacitatea copilului de a mentine un bun echilibru in timpul mersului)

 

Pierderea echilibrului in timpul ortostatismului  si in timpul mersului apare de regula in bolile de natura neurologica centrala si periferica, dar si in alte afectiuni ale aparatului locomotor. Fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, insa, daca aceasta problema persista, trebuie sa consultati medicul pediatru si medicul de specialitate pentru a afla cauza acestei probleme de echilibru.

Nu trebuie sa fortam copilul sa mearga mai devreme decat impune varsta de dezvoltare neuromotorie, deoarece apar tulburari musculare si articulare care se rasfrang asupra articulatiei soldului si asupra coloanei vertebrale.       Musculatura trunchiului are un rol principal in mentinerea balansului si a echilibrului in timpul mersului, iar in planul de recuperare vor fi incluse exercitii fizice care sa o antreneze, in functie de tipul afectiunii care a determinat aceasta tulburare de echilibru mai mult sau mai putin semnificativa.

 

Cateva tehnici prin care putem imbunatati reactia de echilibru:

 

  • Din anumite posturi, se poate incerca dezechilibrarea corpului, care sa declanseze o reactie de restabilizare- reechilibrare. De exemplu: din sezut pe o minge medicinala/ un rulou/ pe o placa de echilibru, ii producem copilului usoare dezechilibrari fata-spate sau stanga-dreapta. Aceste dezechilibrari se fac lent, pentru a permite aparitia reactiilor dorite.

 

  • Urcarea si coborarea scarilor (pentru a creste dificultatea, putem sa ii dam copilului sa tina in maini o minge in timpul acestui exercitiu).

 

  • Pasirea peste diverse obstacole (trepte de diverse inaltimi, rulori).

 

  • Mersul pe barna (inainte-inapoi, in lateral, cu picioarele incrucisate unul in fata celuilalt): este benefic si poate fi distractiv pentru micutii care au tulburari de echilibru, inca din etapa in care acestia au dobandit mersul. La fel de distractiv poate fi si mersul pe bordura din parc sau pe un plan inclinat.

 

  • Diverse jocuri, cum ar fi: saritul intr-un picior, saritul corzii, dar si mersul pe bicicleta sau pe tricicleta.                                                                                                                  Ionela Manolache – fiziokinetoterapeut

Lasati un comentariu