Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare neuromotorie, iar intarzierea unei achizitii specifice dezvoltarii normale a acestuia, atrage numeroase intrebari si motiv de ingrijorare din partea parintilor.

                Cand trebuie sa stea bebelusul in sezut?

Conform etapelor de dezvoltare neuromotorie a copilului normal,  pozitia in sezut va fi adoptata de micut in jurul varstei de 6 luni,  mentinand un control bun al capului si reuseste sa il roteze foarte bine. De asemenea, pana la aceasta varsta, micutul se rostogoleste foarte bine pe spate si pe burtica si reuseste sa se tarasca. Aceste achizitii contribuie la intarirea musculaturii paravertebrale, care il ajuta sa mentina postura in sezut cat mai bine.

Spre varsta motorie de 7 luni, copilul dumneavoastra va mentine aceasta pozitie cat mai bine, reusind sa se reechilibreze foarte bine atunci cand se joaca.

`               Prin urmare, dragi parinti, stimulati-l pe micutul dumneavoastra sa stea cat mai mult pe burtica, inca dinaintea varstei de 3 luni (etapa in care are un control bun al capului si al gatului), pentru a intari musculatura gatului, a spatelui, a bratelor si mai tarziu musculatura abdominala, atunci cand se va rostogoli. Puteti ajuta copilul sa adopte aceasta postura si pentru a o mentine mai mult timp, cu ajutorul stimulilor vizuali si auditivi.

Este corect sa il asezam intre perne?

Nu.  Daca micutul dumneavoastra nu are un tonus muscular adecvat pentru a mentine un control postural vertical, este  gresit sa il asezam intre perne, deoarece va pune presiune asupra coloanei vertebrale, iar acesta va adopta o pozitie scoliotica sau cifotica.

Il putem ajuta sa mentina aceasta pozite in mod corect, ajutandu-l sa se ridice (la marginea patului, de exemplu) din lateral si din  fata, sustinandu-l de manute.

Fie, la marginea patului, il sustineti la nivelul articulatiei soldului si producem usoare dezechilibrari : fata-spate, stanga-dreapta si miscari circulare in sensul acelor de ceasornic si invers, pentru a intari reactia de echilibru si pentru a se reechilibra cat mai bine din aceasta pozitie. De asemenea, posturat  pe burtica, pe mingea medicinala, il putem ajuta (la inceput pasiv) prin extensia bratelor si a spatelui de cateva ori.

Daca micutul dumneavoastra nu reuseste sa mentina aceasta postura la 6-7 luni sau poate persista aceasta problema chiar spre 8 luni, este indicat sa consultati medicul de specialitate.